Na območju Ihana se je že v letu 1934 odvilo prvo tekmovanje v smučarskem teku, na katerem so se pomerili na progi dolžine 3 km, zmagovalec pa je bil nagrajen s kosom kruha in malinovcem.

Zametki našega kluba segajo že v leto 1950, ko se je ustanovila sekcija TVD Partizan Ihan, iz katere se je v nadaljevanju izoblikoval klub v katerem so se združevale discipline smučarski tek, smučarski skoki in kombinacija. Vodilna oziroma gonilna sila takratnega časa je bil Franc RAK in sicer kot tekmovalec in v nadaljevanju kot uspešen in zelo zaslužen funkcionar našega kluba.

V 60. letih tako beležimo že prve nastope ihanskih tekačev na različnih tekmovanjih širom takratne SFRJ. Vzporedno s smučarskim tekom, pa se je v Ihanu razvijala tudi nova disciplina biatlon, v katerem smo že v letih od 1970 do 1980 osvajali zavidljive rezultate. Naj omenimo večkratnega državnega prvaka in dobitnika »Pokala Maršala Tita« Jožeta KOVIČA.

V biatlonu in smučarskem teku, pa je uspešno nastopal tudi Ivo GUDLIN, kateri pa je še uspešneje vodil trenersko delo kluba. Pod njegovim strokovnim vodstvom se je, v sodelovanju s takratnim predsednikom kluba Janezom GREGORIČEM, tako v našem klubu začela »zlata doba«, saj uspehov in priznanj ni bilo ne konca ne kraja. Vrstili so se uspehi tako na državnem kot tudi na mednarodnem prizorišču, kjer so barve slovenske reprezentance v smučarskem teku in biatlonu predstavljali člani našega kluba.

Tako je klubu uspelo posredno pripeljati Boštjana LEKANA in Tejo GREGORIN na Olimpijske igre v Francijo, na Norveško in ZDA, saj sta oba trenirala tudi pod vodstvom Iva GUDLINA in Janeza GREGORINA.

V zadnjih desetih letih se je ihanska smučarija osredotočila predvsem v biatlon, kjer z ustvarjanjem dobrih pogojev za delo z mladimi dosegamo odlične rezultate. Poleg osvojenih medalj na državnih prvenstvih se lahko upravičeno pohvalimo z medaljami s svetovnih in evropskih mladinskih prvenstev ter kolajno s t. i. olimpijskega festivala mladih - EYOF. Glavna dobitnika oziroma nosilca vseh osvojenih medalj sta Klenem BAUER in Peter DOKL, katera sta postala mladinska svetovna in evropska podprvaka v Franciji in Belorusiji ter Italiji. Osvojila sta skupaj kar devet medalj v posamični in ekipni konkurenci. Olimpijski festival pa smo nadgradili, saj je Klemen Bauer še kot mladinec, odskočil na XX. zimske olimpijske igre, Torino 2006, kjer je s slovensko moško štafeto osvojil 10. mesto.

A na XXI. zimskih olimpijskih igrah 2010 v kanadskem Vancouvru smo imeli Ihanci že dva olimpijca. Klemenu se je pridružil tudi Peter. Uspeh kariere je uspel Klemenu, ki je osvojil v sprintu sanjsko 4. mesto, ki ga je od medalje oddaljil zgolj nekaj sekund. V zasledovanju, pa je Klemen osvojil še eno sijajno uvrstitev in sicer 9. mesto.

Tudi naši mlajši biatlonci so v mednarodni biatlonski areni dosegali zelo dobre rezultate. Poleg že omenjenih medalj z mladinskih in juniorskih svetovnih prvenstev, Klemena in Petra, sta dne 22.9.2011 v češkem Novem Mestu na Svetovnem prvenstvu poletnem biatlonu, Anže POVIRK in Lili DRČAR, s slovensko mešano juniorsko štafeto osvojila srebrno medaljo.

Vrh naših uspehov, pa je zagotovo medalja svetovnega prvenstva. Klemen je v nemškem Ruhpoldingu, dne 1.3.2012 s slovensko mešano štafeto osvojil srebrno medaljo svetovnega prvenstva, kar je prva članska medalja ter zgodovinski uspeh kluba.

Klemen pa je v zbirko medalj svetovnih prvenstev, dne 21.7.2013 dodal še zlato medaljo svetovnega prvenstva v poletnem biatlonu. V italijanskem biatlonskem središču Forni Avoltri je namreč Klemen postal svetovni prvak na zasledovalni tekmi.

Da bi nadaljevali, kar se da uspešno zgodovino našega kluba, seveda skrbimo tudi za podmladek. Pod vodstvom glavnega trenerja Janeza Gregorina naši mladi tekmovalci dosegajo zares odlične rezultate v Pokalu RS v biatlonu, kjer zadnjih nekaj let zmagujejo v skupnem seštevku pokala. Tudi v zadnji zimski sezoni 2012/2013 smo bili razglašeni za najboljši biatlonski klub v R Sloveniji.

Z nestrpnostjo pa že čakamo nastope na Zimskih olimpijskih igrah v Sočiju v Rusiji, kjer bosta svoje moči od 8.2.2014 do 22.2.2014, merila Klemen BAUER in Peter DOKL. SREČNO !!!

Galerija

Kontakt

Naslov: Breznikova 76, Ihan, 1230 Domžale
Telefon: +386 (0) 41 790 799
E-pošta: tskihan@gmail.com